Eseu Enigma Otiliei George Calinescu - relaţiile dintre două personaje ale unui text narativ studiat, aparţinând lui George Călinescu BACALAUREAT 2018


Scrie un eseu de 2 – 3 pagini, despre relaţiile dintre două personaje ale unui text narativ studiat, aparţinând lui George Călinescu. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
- prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru realizarea personajelor alese ( temă, perspectivă narativă, acţiune, conflict, relaţii temporale şi spaţiale, construcţia subiectului, modalităţi de caracterizare, limbaj );
- evidenţierea situaţiei iniţiale a celor două personaje, din perspectiva tipologiei în care se încadrează, a statutului lor social, psihologic, moral etc.;
- relevarea trăsăturilor celor două personaje, semnificative pentru ilustrarea relaţiilor, prin raportare la două episoade / secvenţe narative ale textului ales;;
- exprimarea unei opinii argumentate despre relaţiile dintre cele două personaje, din perspectiva situaţiei finale / a deznodământului.

Publicat în 1938, romanul Enigma Otiliei este menit să ilustreze convingerile teoretice ale lui George Călinescu. Într-o perioadă în care polemicile vizând structura narativă a acestei specii epice susţineau două puncte de vedere, aparent divergente – necesitatea renunţării la structura de tip obiectiv, cu narator omniscient, prin includerea evenimentelor relevate de amintirile involuntare şi de fluxul conştiinţei şi dorinţa perpetuării modelului clasic-realist, cu narator care controlează desfăşurarea epică – George Călinescu optează pentru romanul obiectiv şi metoda balzaciană ( realismul clasic), dar depăşeşte programul estetic, realizând un roman al „vocaţiei critice şi polemice” ( N. Manolescu ).

Roman obiectiv realist, care reconstituie o atmosferă – aceea a Bucureştiului antebelic -, dar şi Bildungsroman, urmărind maturizarea lui Felix ( îndelungata şi frustranta sa educaţie sentimentală fiind una dintre temele centrale ale cărţii) – Enigma Otiliei urmăreşte evoluţia raporturilor dintre personaje, pe fondul aşteptării unei moşteniri supralicitate de unii ( clanul Tulea ), indiferente pentru alţii ( Felix, Otilia, Pascalopol ). Acţiunea este amplă, desfăşurându-se pe mai multe planuri narative, care conturează un conflict complex. Rezultă o comedie de moravuri, pigmentată adeseori de accente dramatice, înscrisă de Nicolae Manolescu, datorită perspectivei narative adoptate de romancier, în categoria doricului.
Specifică prozei realiste este naraţiunea obiectivă, nonfocalizată. Viziunea „din afară” presupune existenţa unui narator extradiegetic, care nu se implică în relatare. Naratorul omniscient ştie mai mult decât personajele sale şi, omniprezent, controlează evoluţia lor ca un regizor universal. Personajele dobândesc, în acest mod, statut de marionetă, acţionând automat, după voinţa naratorului păpuşar. Deşi adoptă un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunică, prin postura de spectator şi comentator al comediei umane reprezentate, cu instanţele narative. El se ascunde în spatele măştilor sale, fapt dovedit de uniformitatea limbajului.
Romanul debutează balzacian, printr-o amplă descriere a Bucureştiului anului 1909, fiind centrat „pe mobila psihologie a unui adolescent în plină criză de creştere şi de formare a personalităţii” ( Pompiliu Constantinescu ). Cele douăzeci şi patru de capitole ale romanului dezvoltă mai multe planuri narative, conturând o acţiune amplă, care urmăreşte destinele unor personaje, prin acumularea detaliilor .
Orfan, ajuns în casa tutorelui său, Costache Giurgiuveanu, Felix Sima, proaspăt absolvent al Liceului Internat din Iaşi, doreşte să studieze Medicina; remarcat încă din primul an de studiu, tânărul va face ulterior o carieră strălucită. În casa lui moş Costache, Felix se îndrăgosteşte de Otilia, fiica celei de-a doua soţii a bătrânului, aflată şi ea sub tutela bătrânului. Deşi ţine la Otilia, Costache ezită îndelung să o adopte, chiar după ce suferă un atac cerebral.
Dacă Felix are avere proprie şi se bucură de o relativă independenţă financiară, statutul fetei în casa lui moş Costache este ingrat, mai ales din cauza răutăţii Aglaei, care vede în ea o pretendentă la averea fratelui său. La insistenţele lui Leonida Pascalopol, moş Costache va depune pe numele Otiliei  o sumă oarecare, la care moşierul va mai adăuga ceva, pentru a-i crea fetei un sentiment de securitate financiară. După primul atac cerebral pe care îl suferă Costache, clanul Tulea pune stăpânire pe casă, determinând revolta neputincioasă a bătrânului, înfuriat de „pungaşii” care îi irosesc alimentele şi băutura. Moartea lui Costache, provocată cu sânge rece de Stănică Raţiu, ginerele Aglaei, pune capăt atmosferei relativ calme care domneşte în sânul familiei Tulea şi influenţează decisiv destinele personajelor. Stănică o părăseşte pe Olimpia, invocând ridicolul motiv că aceasta nu-i mai poate dărui urmaşi, deşi copilul lor murise din neglijenţa ambilor părinţi. El se căsătoreşte cu Georgeta, „cu care nu avu moştenitori”, dar care îi asigură pătrunderea în cercurile sociale înalte. Felix şi Otilia sunt nevoiţi să părăsească locuinţa lui moş Costache, casa fiind moştenită de Aglae. Otilia se căsătoreşte cu Pascalopol, moşierul între două vârste, personaj interesant, sobru şi rafinat, în a cărui afecţiune pentru Otilia se îmbină sentimente paterne şi pasiune erotică. Felix află, mult mai târziu, întâlnindu-se întâmplător cu Pascalopol în tren, că Otilia a divorţat, recăsătorindu-se cu un „conte argentinian”, ceea ce sporeşte aura de mister a tinerei femei. Fotografia Otiliei, pe care i-o arată Pascalopol, înfăţişează „o doamnă picantă, gen actriţă întreţinută”, care nu mai e Otilia „de odinioară”.
Unul dintre cele mai importante planuri narative ale romanului urmăreşte delicata poveste de dragoste care îi leagă pe cei doi orfani, Felix găsind în Otilia o companie feminină care suplineşte absenţa mamei, a unei surori sau a unei iubite. Având în Otilia un tovarăş de încredere, Felix rezistă atacurilor răutăcioase ale Aglaei, din ce în ce mai implicat în relaţia sentimentală cu fata şi în munca epuizantă de la facultate. Acest cuplu, a cărui delicateţe se înscrie, pe tot parcursul romanului, în relaţie de opoziţie cu societatea, caracterizată de alte valori,  rămâne un ideal. Cei doi orfani găsesc în iubirea lor puterea de a rezista în faţa răutăţilor familiei Tulea şi de a supravieţui într-o lume mercantilă şi degradată valoric.
În cazul lui Felix, se aplică cel mai bine concepţia despre iubire a lui Ştefan Gheorghidiu – „Orice mare iubire e un proces de autosugestie”. Când ajunge în casa lui moş Costache, Felix rămâne contrariat de reacţia bătrânului: acesta, pentru a evita asumarea responsabilităţilor, îi dă o replică absurdă: „Aici nu locuieşte nimeni”. Apariţia Otiliei îl impresionează pe tânărul obosit de drum şi derutat de reacţia proprietarului, iar această primă imagine a fetei va subordona toate sentimentele lui Felix. Era firesc, de altfel, ca tânărul să găsească în Otilia un ideal feminin. Fata răspunde nevoii lui de ocrotire, de protecţie şi de dragoste. Lipsit de la o vârstă fragedă de căldura sentimentului matern, Felix îşi îndreaptă înspre Otilia aceste sentimente: „Pentru întâia oară Felix era prins de braţ cu atâta familiaritate de o fată şi pentru prima oară, luând act de izbucnirea unei simţiri până atunci latente, încercă şi acul geloziei, văzând cum Otilia generalizează tratamentul.” Comportamentul contradictoriu al fetei – care e amabilă şi cu Felix şi cu Pascalopol – determină accentuarea sentimentelor lui Felix, care oscilează între pasiunea necondiţionată şi suspiciunea că fata nu-l iubeşte.
În această relaţie, care îmbină sentimente complexe – de la dragostea maternă la iubirea pătimaşă - , Otilia se dovedeşte puternică, susţinându-l moral pe Felix, deşi acesta e mai mare decât ea. Fata are grijă ca tânărul să-şi urmeze studiile cu aplicaţie, îl supraveghează şi nu îi permite să se abată de la calea pe care a ales-o. În acelaşi timp, însă, ea îl face să sufere, pentru că e sinceră în ceea ce priveşte dorinţele pe care le are şi e conştientă de propriile limite. Pentru Otilia, Pascalopol nu e rivalul lui Felix, ci bărbatul capabil să o ocrotească aşa cum nici moş Costache nici Felix nu o pot face – unul din avariţie, celălalt din lipsa experienţei de viaţă. Tot Otilia este aceea care îşi sacrifică iubirea, profundă, de altfel, deşi mascată sub aparenţa indiferenţei, pentru a nu stânjeni viitorul lui Felix. Fata e de o luciditate pe care i-o dă experienţa tristă de viaţă pe care a parcurs-o, o scenă semnificativă pentru relaţia dintre cei doi tineri fiind aceea în care Otilia îi dezvăluie lui Felix profunzimea sentimentelor pe care le trăieşte pentru el:
„Felix îngenunche la marginea patului şi-şi aşeză capul lângă poalele ei.
- Te iubesc!
- Ştiu asta – spuse fata – trecându-şi uşor degetele prin părul lui. Cine iubeşte îşi ascunde sentimentele, nu face rău celuilalt.”
În ciuda acestui sfat, Felix nu poate împiedica evoluţia sentimentului pentru Otilia, trăindu-l cu intensitatea specifică vârstei: „Era încredinţat de puritatea Otiliei şi pătruns de fericire la ideea unui devotament inocent. Viaţa i se păru plină de sens şi se aruncă cu voluptate în studiu. Mergea din proprie iniţiativă la spitale, făcându-se invitat de câţiva colegi înaintaţi…”
Felix şi Otilia fură, atât cât e posibil, clipe de fericire, creându-şi iluzia că trăiesc normal şi că pot scăpa determinismului social – „Felix şi Otilia se plimbau acum des la braţ la Şosea sau se aşteptau pe rând la ieşirea de la cursuri.” Realitatea socială îi învinge însă. În ciuda insistenţelor lui Felix ca Otilia să renunţe la protecţia şi la sprijinul lui Pascalopol, adolescentul însuşi este nevoit să admită că, fără prezenţa acestuia, viaţa din casa de pe strada Antim e lipsită de sens. Imixtiunea socialului corupe ideea de frumuseţe a vârstei la care se poate iubi curat şi sincer. Deasupra cuplului Felix – Otilia planează permanent umbra lui Pascalopol, moşierul pe care Otilia îl iubeşte filial, dar  cu care se căsătoreşte pentru că aşa se poate salva din coşmarul de după moartea lui moş Costache. De altfel, gestul Otiliei vine după ce Felix nu face nici un gest decisiv pentru a-i da de înţeles că vrea să-şi petreacă toată viaţa alături de ea. Este adevărat că Otilia îi impune lui Felix un respect aproape paralizant: „Cu toată exuberanţa fetei, Felix se simţea inferior. În ochii Otiliei mocneau judecăţi despre viaţă şi despre el, hotărâri îndelung meditate, ironii. Asupra unei astfel de fete, nu putea avea nici un fel de autoritate, seriozitatea ei îl paraliza.” În acelaşi timp însă, atitudinea ei ar putea fi motivată de dorinţa de a vedea dacă Felix e capabil să reziste unei relaţii dificile, să-i suporte capriciile şi să-i ofere atât sentimentul ocrotitor, cât şi o viaţă antrenantă. În relaţia cu Felix, Otilia se conduce după reguli raţionale. Iubind-o exaltat, Felix se dovedeşte a fi mai nepregătit pentru viaţă, mai copilăros. El nu înţelege că Otilia care aleargă desculţă prin iarbă are nevoie de o iubire matură, care să-i asigure pe de o parte siguranţa materială şi pe de altă parte libertatea de mişcare şi de acţiune. Felix nu este pregătit pentru această revelaţie. El crede sincer că iubirea lui e absolută, că nu e determinată de senzualitate, că e inocentă, platonică. Iar dacă subconştientul îi joacă feste, se revoltă împotriva lui însuşi, pentru că Otilia reprezintă imaginea feminină cea mai pură din existenţa lui.
Cele două personaje sunt caracterizate indirect prin raportarea la evoluţia relaţiei lor. Atitudinile lor evidenţiază anumite trăsături de caracter – ambiţia lui Felix, dorinţa lui de a reuşi în viaţă de dragul Otiliei, dar şi delicateţea fetei, sinceritatea şi inteligenţa ei.
Caracterizarea directă, prin portretele demonstrative făcute de autor la începutul romanului, contribuie la reliefarea unor trăsături particulare ale celor doi, din perspectiva naratorului omniscient ( în cazul lui Felix) şi din perspectiva unei voci impersonale – personajul – martor Felix – în cazul Otiliei.
Dacă în epilogul romanului, Felix păstrează datele din incipit – realizându-se în plan profesional şi social, ceea ce confirmă o trăsătură esenţială din portretul demonstrativ ( „culoarea măslinie a obrazului şi tăietura elinică a nasului corectau printr-o notă voluntară întâia impresie” ) - , în cazul Otiliei surprinde metamorfoza. O primă scenă semnificativă pentru evoluţia relaţiilor celor două personaje – întâlnirea din momentul în care Felix ajunge în casa lui moş Costache – fixează o imagine a Otiliei de o delicateţe angelică: „Faţa măslinie, cu nasul mic şi ochii foarte albaştri, arăta şi mai copilăroasă între multele bucle şi gulerul de dantelă.” Una dintre ultimele scene din roman – întâlnirea dintre Felix şi Pascalopol în tren, după mult timp de la evenimentele relatate – impune o altă imagine a fetei, care e aproape de nerecunoscut: „o fotografie care înfăţişa o doamnă foarte picantă, gen actriţă întreţinută.” Speriat, Felix înţelege că a avut el însuşi un rol esenţial în metamorfoza fetei. Între aceste două imagini ale Otiliei se închide evoluţia unei relaţii care nu are şanse să se împlinească în circumstanţele create de romancier.
Relaţia dintre Felix şi Otilia este una ideală tocmai prin faptul că este o sumă de virtualităţi. Romanul obiectiv evidenţiază socialul, accentuează realismul unei existenţe situate sub dominaţia banului şi a perspectivei pragmatice. Rămânând o imagine ideală, această relaţie se înscrie în seria poveştilor de dragoste cu final melancolic, neîmplinit.







No comments:

Post a Comment